Lovisa Gymnasium

Här bloggar fyra elever och en lärare om vardagen i ett litet gymnasium utanför Ring III.
Header

Hiss eller trappor?

19.03.2014 17:59 | Skriven av Linnea i Okategoriserade

Väljer du hissen framför trapporna? Eller bil framom apostlahästarna eller cykeln? Här är några orsaker till att tänka om för er som gjort dessa val.

En hiss och en bil transporterar förutom er också sin egen massa. Den individuella energiförbrukningen blir större om man tar trapporna, men den totala energiförbrukningen blir större om man tar hissen. Varje motionstillfälle bör tas till vara, att välja trapporna framför hissen räknas som spontan motion. All sorts motion är hälsobefrämjande. Dessutom är trapporna i allmänhet snabbare än hissen.

En hiss eller en bil slits ju mer man använder den medan en människokropp blir bara i bättre skick ju mer man använder den. Kroppen är menad till att röra på sig. Man får också mer energi till att sitta stilla vid skolbänken om man t.ex. har gått eller cyklat till bussen på morgonen. Bensin och underhåll av bilen är dyrt. Människokroppen underhålls genom motion, och underhåll av cykeln är billigt.

I Lovisa Gymnasium finns ingen hiss, vilket folk ibland flåsande har klagat på då de äntligen nått tredje våningen. Låt oss se saken på det här sättet: trapporna i Lovisa Gymnasium är hälsobefrämjande, och skolan värnar om elevernas hälsa. Om eleverna mot för modan inte motionerar på fritiden, så får de i alla fall lite motion under skoltid.

Hissar är menade för människor som inte klarar av att gå i trapporna, för barnvagnar och för transport av lite större föremål. Friska människor utan extra bagage kan bra gå i trappor. Om man tar trapporna som ung, är det troligare att man klarar av att gå i trapporna även då man är äldre.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Ett svar

  • Märtha says:

    Så rätt, så rätt…. Men med 10 km till butiken och 34 km till jobbet är det inte så okomplicerat att ta cykeln istället, och bussturerna är ganska så obefintliga och krångliga härifrån åt lovisahållet… Men trapporna i Lovisa Gymnasium är bra! Ger en mängd vardagsmotion som är nyttig. Men varför springer jag med rätt så dålig kondition och hög ålder förbi många tonåringar i dem?