Lovisa Gymnasium

Här bloggar fyra elever och en lärare om vardagen i ett litet gymnasium utanför Ring III.
Header

Tankar inför det nya året

09.01.2013 17:11 | Skriven av annakarlsson i Okategoriserade

För en tid sedan medverkade jag i en intervju för tidningen Östra Nyland om ”Mitt år 2013”, där fick jag bland annat frågan ”Vad vill du verkligen inte läsa som nyhet i Östra Nyland det kommande året?”  På denna fråga svarade jag att jag inte vill läsa att gymnasierna i Lovisa slås ihop men att Lovisa gymnasium får förbli som det är.

Det här har varit ett hett diskussionsämne i mina knutar på senaste tiden, ifall gymnasierna i Lovisa ska slås ihop eller ej. Min personliga åsikt som elev är att det här inte  är ett bra förslag,i alla fall för oss finlandssvenskar. Sakta men säkert skulle vår finlandssvenska identitet försvagas då majoritetspråket skulle få övertag över minoritetsspråket.

Så vill jag ännu dela med mej av den hälsning jag framförde  till alla ÖN:s läsare inför det kommande året: ”Fokusera mer på de bra saker vår lilla stad kan erbjuda. Ta del av aktiviteter som ordnas och var med och bidra till ett Lovisa där man känna än mer samhörighet”

Bilden är tagen från ostnyland.fi

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Ett svar

  • Märtha says:

    En sammanslagning av gymnasierna är inget jag understöder. De som uttalade sig i ÖN var inte heller riktigt uppdaterade på vad vi i verkligheten gör. Gymnasierna kan samarbeta i vissa ämnen. De finska elever som läser tyska hos oss bör klara svenska någorlunda, de som läser spanska i MyLu bör behärska finska någotsånär. Danskursen går på rotvälska, men det går bra, eftersom teorin är minimal. I studiehandledningen tar vi små steg mot samarbete, vet inte hur långt vi hinner innan jag tackar för mig.
    Ett tvåspråkigt gymnasium i Lovisa – var skulle det hålla hus? En nybyggnad är billig, eller…?
    Nä. Innan man tänker tanken till slut skall det noggrant definieras vad som menas med tvåspråkig skola. Inte gå omkring och tycka att man skall göra något unikt i Lovisa. Alla är inte tillräckligt ”tvåspråkiga” för att klara av teoretiska ämnen på något annat än på det starkare språket.