Lovisa Gymnasium

Här bloggar fyra elever och en lärare om vardagen i ett litet gymnasium utanför Ring III.
Header

Vem lyfter på kattsvansen om inte katten själv…

04.10.2012 13:31 | Skriven av Christina Mickos i Okategoriserade

Stå upp för lärarna!

Fredagen den 5 oktober firas internationella lärardagen. Årets tema är ”Take a stand for teachers”. Jag är tacksam för att jag får ha kanske världens viktigaste yrke. Att få vara med och se unga växa, tänka och känna och lära sig måste ses som ett privilegium. Och ansvaret är stort.
Då jag gick i skolan steg man ännu upp när läraren kom in i klassrummet. Det gör man inte längre, åtminstone inte hos oss. Kanske bra så.

Läraren måste idag förtjäna sin auktoritet på ett annat sätt än enbart genom att vara innehavare av sitt ämbete. Det att eleverna ser lärarna mera som människor idag har också fört med sig många bra saker i skolvärlden. Och människor ska visa varandra respekt, hänsyn och tolerans, precis som vår skola för fram i sin värdegrund. Då trivs man och känner sig trygg. Då finns det utrymme att lära sig.

Men man kanske inte ska ta årets tema för världslärardagen så bokstavligt. Jag vill förstå det som att man vill lyfta läraryrket och påminna om att det är ett viktigt arbete, som förtjänar både respekt och uppskattning. Och att samhället kommer ihåg att skolan inte blir bra utan sig själv, det behövs resurser och det behövs insikt i hur skolan fungerar. Ja, och samhället, det är vi alla det.
Här kommer en utmaning: Jag vill utmana er alla som läser det här att som kommentar till den här bloggen skriva ner något positivt om lärare i allmänhet eller dela med er av något speciellt trevligt minne från er skoltid. Hoppas det kommer många kommentarer  🙂 !!!

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

5 svar

 • Anki Kosonen says:

  Jag minns en liten dikt som en elev skrev för lääänge sedan 🙂
  Sommarlov och glass
  är mej mycket kärare
  än alla lärare

  • Christina Mickos says:

   Jag tycker också om både sommarlov och glass, men har också många goda minnen av lärare . Till exempel hade jag en moddalärare i gymnasiet som gav positiv respons för mitt skrivande och det var viktigt för min självkänsla då för snart 20 år sen 🙂

 • Märtha says:

  Hittills enbart lärarkommentarer… Min skoltid som elev var positiv överlag – kanske var det därför som jag blev lärare? Vörå samskola och gymnasium var en skola där skillnaden mellan lärare och elev inte var så stor i slutet av 60-talet, i det lilla nya gymnasiet hjälptes vi åt och skratten ekade många gånger.
  Som lärare värmer det hjärtat att få höra positiva ord av f.d. elever, de få som kommer lever man länge på! Så jag hoppas också som Christina att här skall komma fler positiva ord till lärare, minnen från skoltiden – inte bara av lärare. Även på Facebook är det enbart lärare som kommer ihåg lärardagen, verkar det som. Är det lika med Mors dag, Fars dag, etc…
  Men ändå, trevlig lärardag (och -kväll) till alla lärare! Var är arbetsgivarnas kom-ihåg, förresten?

 • Anki Kosonen says:

  🙂 🙂 🙂 <3

 • erika_92 says:

  När vi alla på sexan övernattade hos Pyttis-Pierina och stekte plättar, badade bastu etc.

  Tessjö Skola ftw.