Igår hade jag förberett mej för en lång dag med provövervakning och – bedömning, individuella utvärderingssamtal med filosofigruppen, skolkonferens, föräldramöte, kommunfullmäktiges aftonskola och kommunstyrelsemöte genom att äta ett näringsrikt morgonmål och lacka naglarna. Eftersom det var kavajdag på grund av alla möten ville jag vara riktigt snofsig så jag tog min svarta läderkjol, som jag faktiskt inte använt på länge.
Jag var riktigt nöjd, fick en hel hög med essäsvar bedömda medan nybörjarna skrev rellaprov. Sen tog jag mina pappershögar och gick till lärarrummet. Alla elever jag mötte såg så glada ut, jag blev på ännu bättre humör. Sen skulle jag ännu få sitta ner en stund i den sköna soffan i lärarrummet innan det var dags att stiga upp och gå till följande lektion. Men när jag nu då skuttade omkring där i lärarrummet så gjorde en kollega mej uppmärksam på att kjolen har spruckit. Eller rättare sagt hade baksömmen gått upp så där ungefär tio centimeter.
– ”Herregud, har vi jesustejp?” ropar religionslärarinnan.
Det hade vi inte, men det fanns sådan där annan brun tejp som man använder när man packar lådor. Så då kunde jag stå där mitt på golvet helt lugnt medan vår händiga matematiklärare lappade läderkjolen med brun paketeringstejp och allt var frid och fröjd igen. Kjolen var som ny. Så i vårt lärarrum kan vi fixa det mesta!
För en stund sedan var jag dödstrött och övervädge faktiskt att gå och sova redan kl. 20. Ibland har man inte lust med någonting annat. I alla fall under provveckorna, som tyvärr nu har satt igång. Visst, gymnasiet är bra, roligt och bra igen! Men någonting dåligt måste det ju också finnas, i det här fallet då provveckorna. Men jag vill inte bara kritisera dem heller, det är ju först och främst de som visar om du faktiskt lärt dig något under kursens gång + jätte bra övning inför skrivningarna. Du lär dig också hantera stress och kanske t.o.m planera ett schema så att du klarar av allting. Men det är som sagt ingen vidare fröjd ändå.
I vårt gymnasium säger de att det finns en provvecka under varje period. Men det är enligt mig en lögn. I mitten av perioden sätter ändå nästan alla lärare in ett mellanprov, precis inom samma vecka eller två. Vilket gör att det finns en till provvecka, som eleverna kallar ”mellan provveckan”. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram det här och inte bara leva i fantasin om en enda.
En annan sak som jag väldigt gärna skulle vilja få sagt är hur lärare förhåller sig till en elev med svårigheter. Jag menar faktiskt inte nu svårigheter inom skolan, men detta kan ju också förbättras med extra hjälp inom ämnet. Det jag menade var hur lärare hanterar elever med andra svårigheter i livet ytterom skolan. Nej, jag menar inte att de ska börja lägga sig och rota omkring där, bara förstå. Tänka efter lite och bara fundera på situationen. Vad de sen gör åt saken är upp till dem, bara de visar att de ens är medvetna, och inte bara ignorerar.
Bild tagen från Google
Jag har under de tre gångna veckorna gått på en tutorkurs i Porvoo International Commercial College ( japp, långt och professionellt namn) . Under kursens gång pratade vi om tutorskap, vad en tutor bör känna till och vad våra uppgifter är. Förutom det så lekte vi en hel del, vilket ju var jättekiva !
När vi satt där och lyssnade på de andra skolornas presentationer om tutorskapet i deras skola slog det mig att vi faktiskt inte gör något av det som de andra nämnde. I vår skola är ju tutorernas i princip enda uppgift att hjälpa till att fixa läsordningar, och jag ser inte direkt idéen i att gå en kurs då man inte ändå använder sig av det man lärt sig. De andras uppgifter verkade mycket skojigare med egna skjortor, namnlekar och temadagar. Alltså kändes det smått onödigt att få lära sig hur man på bästa sätt leder en lek när vi inte har sådant program i vår skola, vilket kanske är lite tråkigt. Vi kanske inte behöver namn- och bekantskapslekar då de flesta av oss gått i samma högstadium, men jag skulle inte alls vilja påstå att vi känner varandra så väl.
I sin helhet var kursen däremot trevlig, jag lärde känna nya människor och fick veta ännu mer än vad jag redan visste från psykkatimmen och scoutledarkursen om gruppdynamik, ledarskap o.s.v. vilket ju är extremt nyttigt för framtiden!
Tribute to Janis
17.03.2012 14.59 | Skriven av i Okategoriserade - (Kommentarer inaktiverade för Tribute to Janis)På fredagseftermiddagen blev vi i Lovisa gymnasium bjudna på en fin konsert vid namn ”Tribute to Janis”. Det var sångaren Susanne Jonsson som tillsammans med Eero Paalanen (kontrabas) och Kalle Katz (keyboard) som gjorde en musikmonolog om Janis Joplin och hennes liv .Susanne berättade och spelade rollen som Janis Joplin. Musiken innehöll många av Joplins mest kända låtar såsom ” Piece of my heart ” , ”Bobby McGee” och ”A woman left lonely” .
Eftersom vi elever ännu är så unga och kanske därför inte känner till själva Janis Joplin berörde hela historien kanske inte så starkt men själva konserten var mycket underhållande och lärorik. Susanne Johnssons starka sångröst och den medryckande musiken gjorde det hela till en lyckad tillställning och jag tror definitivt att lärarna i publiken uppskattade konserten.
Positiva tankar
15.03.2012 14.09 | Skriven av i Okategoriserade - (Kommentarer inaktiverade för Positiva tankar)Studentskrivningarna är i full gång. Realprov I. Jag sitter uppe på läktaren och övervakar att allt går rätt till, ibland får jag stiga upp och eskortera någon kissnödig abiturient till toalettdörren. Trots att det ansvarsfulla uppdraget kräver sin koncentration, har jag möjlighet att låta tanken flyga. Här sitter de nu och funderar och tänker och skriver, suddar ut och skriver igen. Äter en smörgås eller två, lite choklad, dricker kaffe ur medhavd termos när det känns bra med en paus.
För mindre en tre år sen såg jag dem första gången. En del (speciellt pojkarna) var lite kortare då, hårfärgen och frisyren har också ändrats flera gånger (speciellt för flickorna). Nu ska de då prestera, kunna formulera sig och pressa fram den kunskap som finns i bevarad i långtidsminnet, moget och reflekterande ska de skriva, visa att de har både specialkunnande och allmänbildning.
Jag håller tummarna och sänder positiva tankar till var och en av våra abin som sitter och gör sitt bästa. Du kan, du kan, heja heja. Ge inte upp ännu, tänk, tänk, tänk. Du kommer nog på det! Du kommer att lyckas! Nu gäller det! Men ta det lugnt, njut av stunden om du kan. Det är okej om det känns lite nervöst, sväng det till positiv stress. Andas djupt. Fokusera. Och kom ihåg att du är värdefull, hur det än går.
Temavecka; Dag 5, Klä dig som kändis
09.03.2012 13.16 | Skriven av i Okategoriserade - (2 kommentarer)Sista dagen på vår temavecka hade vi elever och lärare klätt ut oss till kändisar från filmer, tv-program och verkligheten. Från finlands ”älskade” Johanna ”Tuksu” Tukiainen till Empire State Buildings klättraren King Kong. Själv klädde jag mig som Elwood Blues från The Blues Brothers medan min kompis uppträdde som ”min bror” Jake Blues.
Veckan var som helhet lyckad och en trevlig överraskning av elevkåren.
Som tidigare förstått har vi en temavecka på gång, idag var det Nerd-Day (och såklart kvinnodag) . Enligt mig så var det här den roligaste dagen hittills, alla såg verkligen tönttiga ut, men det var så roligt att gå omkring och känna sig smart, nog för att jag känner mig klok alla andra dagar också *host, host*. Här kommer bilder .
Ibland lyckas tajmningen. Kvinnodagen till ära diskuterar vi könshormoner och hur de påverkar människans beteende och upplevelser. Tajmingen var bättre än jag i mina goda pedagogiska avsikter någonsin medvetet hade kunnat åstadkomma. Psykologi är ett mångsidigt ämne, och från hormoner kan man komma in på olika sätt att ta bort kroppsbehåring till hur kön uppskattas och värdesätts socialt och kulturellt. Vad är kvinnligt respektive manligt och vilka förväntningar har vi på oss utgående från om vi har mera östrogen eller testosteron? Och vad är det som uppskattas socialt? Varför är det inte så bra om en kvinna har kraftig behåring på överläppen medan en karl får odla sin snorbroms ifred?
Slutsatsen (åtminstone på en psykkatimme) kunde inte bli annan än att en människa är mera än sina biologiska förutsättningar och att vi inte blint styrs av hormonerna. Hormonerna är ingen ursäkt, alltså. Bromsen finns någon annan stans…
Vår skola har redan i många år firat Internationella kvinnodagen med en konsert. I dag fick vi ta del av en Mirella Pendolin-Katz som accompanjerad av Kalle Katz tog oss med på en sångkavalkad med stora artister som betytt mycket för musiken. Det var allt från Aretha Franklin, Mama Africa, Joni Mithell och Janis Jopin till Madonna, Nina Persson och Adele. Vi fick en liten dusch musikhistoria kombinerat med svängiga tolkningar. Det var begåvade och intressanta kvinnor som lyftes fram. Det behövs fortfarande en dag, också i det så kallade jämlika Finland, för att vi ska komma ihåg också de begåvade kvinnorna inom musiken.
Kan du, utan att lunta från min lista i början av stycket, räkna upp tio kvinnor som under de senaste 50 åren haft en betydande roll inom musikvärlden?
Spiritweek; 80’s dag
07.03.2012 20.19 | Skriven av i Okategoriserade - (Kommentarer inaktiverade för Spiritweek; 80’s dag)För onsdagen var det 80-tals kläder som stod på listan. Massvis med bilder blev tagna och de ska nu också så klart visas! Även idag hade många valt att klä ut sig och då blir det hela ju mycket skojigare 😉
Som ni ser är det verkligen inte brist på fantasin när det gäller att hitta på en passande klädsel för temat.
Elevkårsstyrelsen i vårt lilla söta gymnasium har sedan en längre tid tillbaka planerat att ordna en temavecka. Eftersom jag själv sitter med i styrelsen så har jag varit en av dem som varit med och skapa hela det här evenemanget. Idén kom från våra utbyteselever som tillbringade förra året i USA, där de haft en så kallad ”Homecoming week”. Vi bestämde oss för att försöka med något liknande i vår egen skola. Men vi ville förstås mixa till det och göra det till vår egen grej. Så vi döpte vår temavecka till ”Spiritweek”. Efter de två första dagarna tycker jag fortfarande att namnet är perfekt. Meningen med det hela är att det för varje dag finns ett tema som man ska framföra med hjälp av kläderna. De olika dagarnas teman kommer att avslöjas här på bloggen under veckan. Så det är bara att hänga på!
Den första dagen av Spiritweek var på tisdagen. Temat för den dagen var color war. Alla klasser fick en egen färg, också lärarna. Själv blev jag ljusblå och jag satsade verkligen på att ha så gott som alla klädesplagg i ljusblått. För mig var det ändå inget större besvär, ljusblå är ju en ganska vanlig klädesfärg, eller hur? Men för lärarnas del var det värre, nämligen orange. Vi i elevkårsstyrelesen ville ge dem en liten utmaning. Och roligt var det ju dessutom! Att lärarna går omkring helkädda i orange är inget man ser varje dag.
Jag är dessutom jätte glad att lärarna tog det på allvar och ”ställde upp”, så att säga. Att de deltog på samma sätt som eleverna i hela den här grejen, tycker jag är den stora skillnaden mellan högstadium och gymnasium. Eleverna och lärarna är mer på samma nivå och man känner samhörighet. Så jag vill verkligen tacka lärarna för att de deltog och hoppas de fortsätter dom andra dagarna också!