Lovisa Gymnasium

Här bloggar fyra elever och en lärare om vardagen i ett litet gymnasium utanför Ring III.
Header

Östrogen och testosteron

08.03.2012 13:30 | Skriven av Christina Mickos i Okategoriserade

Ibland lyckas tajmningen. Kvinnodagen till ära diskuterar vi könshormoner och hur de påverkar människans beteende och upplevelser. Tajmingen var bättre än jag i mina goda pedagogiska avsikter någonsin medvetet hade kunnat åstadkomma. Psykologi är ett mångsidigt ämne, och från hormoner kan man komma in på olika sätt att ta bort kroppsbehåring till hur kön uppskattas och värdesätts socialt och kulturellt. Vad är kvinnligt respektive manligt och vilka förväntningar har vi på oss utgående från om vi har mera östrogen eller testosteron? Och vad är det som uppskattas socialt? Varför är det inte så bra om en kvinna har kraftig behåring på överläppen medan en karl får odla sin snorbroms ifred?

Slutsatsen (åtminstone på en psykkatimme) kunde inte bli annan än att en människa är mera än sina biologiska förutsättningar och att vi inte blint styrs av hormonerna. Hormonerna är ingen ursäkt, alltså. Bromsen finns någon annan stans…

Vår skola har redan i många år firat Internationella kvinnodagen med en konsert. I dag fick vi ta del av en Mirella Pendolin-Katz som accompanjerad av Kalle Katz tog oss med på en sångkavalkad med stora artister som betytt mycket för musiken. Det var allt från Aretha Franklin, Mama Africa, Joni Mithell och Janis Jopin till Madonna, Nina Persson och Adele. Vi fick en liten dusch musikhistoria kombinerat med svängiga tolkningar. Det var begåvade och intressanta kvinnor som lyftes fram. Det behövs fortfarande en dag, också i det så kallade jämlika Finland, för att vi ska komma ihåg också de begåvade kvinnorna inom musiken.

Kan du, utan att lunta från min lista i början av stycket, räkna upp tio kvinnor som under de senaste 50 åren haft en betydande roll inom musikvärlden?

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar

  • Märtha says:

    Jädrans också, Christina! Visst är psykologi ett underbart ämne, täcker allt mänskligt…. Och den långa traditionen med konsert på kvinnodagen blir bättre och bättre, med mer och mer kvinnoteman. Men det där med tio kvinnor och betydande roller inom musiken är lite subjektivt… Cecilia Bartoli, Kiri Te Kanawa, Birgit Nilsson, Soile Isokoski, Karita Mattila, Susanna Mälkki, Monica Groop, Kaija Saariaho….Men också Janis Joplin, Jessye Norman, Miriam Makeba, Dana Dragomir, Marlene Dietrich… Många av dessa verkar ännu… 🙂